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Via electronic mail 

 

Re: Lobbying / Contingent Fees / Attorney 
 

Dear Mr. Masters: 

 

 You have requested a public advisory opinion as to whether the Philadelphia Code  

Lobbying Chapter prohibition against lobbyists accepting contingent fees applies to certain 

representation by you. You state your question as follows: 

                                

I have been approached by a potential client who is seeking to win a procurement  

contract from the city and wishes to pay me on a contingent fee basis. I am a licensed 

attorney and the work to be performed would constitute the provision of legal services  

for this client.  

                                

The city has not yet issued an RFP and the legal services I would provide would include 

persuading the City to issue the RFP. I anticipate that in addition to direct contacts with 

city officials directed [sic] responsible for issuing the RFP, I would engage in direct 

contacts with employees and elected officials in other city agencies, including City 

Council. 

                                

As an attorney performing legal service, am I bound by the restrictions on contingent  

fees contained in Section 9.26 Prohibited Activities (F) Contingent Compensation or 

do I have the legal authority to directly lobby any city employee for a contingent fee,  

so long as the Pennsylvania Supreme Court permits those legal services to be paid for 

by contingent fee?  

 

You provided copies of two court opinions that, you argued, “seem to suggest that practicing       

lawyers may be exempt from the provisions of the city's lobbying code as it relates to  

contingent fees.”   
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Summary of Conclusions 

 

 This Board concludes that for you to agree with a client to receive a contingent fee for 

you to contact a City officer or employee other than those officials normally responsible for 

receiving inquiries about issuing an RFP would be prohibited under Code Section 20-1205(7).  

Entering into such an agreement would constitute a violation by both you (under subsection  

20-1205(7)(b)) and your client (under subsection 20-1205(7)(a)).  There is no applicable 

exception arising out of the fact that you are a member of the bar.   

 

Analysis 

 

 Requirements and restrictions on lobbyists and their principals are stated in the 

Lobbying Chapter of the Philadelphia Code, Chapter 20-1200. Code Section 20-1205(7)  

prohibits certain contingent fees for lobbying (see also Para. 9.26(F) of Board of Ethics  

Regulation 9), as follows: 

 

             (7) Contingent Compensation. 

  (a) A person may not compensate or incur an obligation to compensate a                                           

person to engage in lobbying for compensation contingent in whole or in part upon  

 any of the following: 

 (i) Occurrence, nonoccurrence or amendment of legislative action. 

 (ii) Occurrence, nonoccurrence or amendment of an administrative  

  action. 

 (b) A person may not engage in or agree to engage in lobbying for  

             compensation contingent in whole or in part upon any: 

 (i) Occurrence, nonoccurrence or amendment of legislative action. 

 (ii) Occurrence, nonoccurrence or amendment of an administrative  

  action. 

  

Note that the above provision applies to “any person” and is therefore not limited to registered  

lobbyists.  Nevertheless, it is instructive to note that Code Section 20-1201(20) defines  

"Lobbyist" as follows: 

                                          

(20) "Lobbyist." Any individual, association, corporation, partnership, business  

trust or other entity that engages in lobbying on behalf of a principal for economic  

consideration, including an attorney at law while engaged in lobbying provided,  

however, that attorneys engaged in lobbying are subject to the requirements and  

restrictions of this Chapter only to the extent permissible under the Pennsylvania  

Rules of Professional Conduct.       (See also Para. 9.1(Z) of Reg 9). 
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Code Section 20-1201(18) defines "Lobbying" and includes this exception: 

                                          

For purposes of this Chapter, it is not lobbying when a principal, or a consultant or  

professional (e.g., an accountant, architect, attorney, doctor, or engineer), acting as the 

representative or agent of a principal or client, communicates with a City agency in a 

matter in which the principal or client is subject to or seeking a specific City agency  

action in which the principal's or client's interests, rights, or privileges are at issue,  

provided that such communication is in an effort to address those interests, rights, or  

privileges and is in the normal course for such matters. This exception shall not apply 

to efforts to influence general policy on behalf of an interest group, nor to direct  

communications with City officials or employees who the principal, representative, or  

agent knows or should know are not those who would ordinarily make determinations 

in the matter at issue.  (See also Para. 9.1(X) of Reg 9). 

 

Code Section 20-1204 lists exemptions from registration and reporting (but not from the 

prohibitions of Sect. 20-1205) and subsection (13) includes this exemption: 

                                          

(13) For purposes of this Chapter, it is not lobbying when a principal, or a  

consultant or professional (e.g., an accountant, architect, attorney, doctor, or engineer),  

acting as the representative or agent of a principal or client, communicates with a City  

agency in a matter in which the principal or client is subject to or seeking a specific  

City agency action in which the principal's or client's interests, rights, or privileges are  

at issue, provided that such communication is in an effort to address those interests, 

rights, or privileges and is in the normal course for such matters. This exception shall  

not apply to efforts to influence general policy on behalf of an interest group, nor to 

direct communications with City officials or employees who the principal, 

representative, or agent knows or should know are not those who would ordinarily  

make determinations in the matter at issue. 86.4 (See also Para. 9.24(O) of Reg 9). 

 

Code Section 20-1205(5) prohibits conflicts of interest, but subsection 20-1205(5)(g) provides  

an exception for attorneys: 

                                          

Complaints regarding violations of this subsection involving a lobbyist or principal  

who is an attorney at law shall be referred to the Disciplinary Board to be investigated, 

considered and resolved in a manner consistent with the Rules of Professional  

Conduct.   (See also Para. 9.26(D)(7) of Reg 9.)   

 

However, the above exception applies only to the conflict of interest provision; there is no  

similar exception to the contingent fees provision.  

 

 Finally, returning to the provision in Section 20-1201(20) that the Lobbying Chapter 

applies to attorneys only to the extent permissible under the Pennsylvania Rules of Professional 

Conduct, it is noted that on May 17, 2012, the Penna. Supreme Court amended Rule 1.19 of the 

Rules of Professional Conduct to make clear that the Rule requires lawyers to abide by lobbying  
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laws, including those adopted by municipal governments.  The full Rule provides as follows: 

                                         Rule 

1.19 Lawyers Acting as Lobbyists 

                                          

(a) A lawyer acting as lobbyist, as defined in any statute, resolution passed or adopted  

by either house of the Legislature, regulation promulgated by the Executive Branch or  

any agency of the Commonwealth of Pennsylvania, or ordinance enacted by a local  

government unit, shall comply with all regulation, disclosure, or other requirements of 

such statute, resolution, regulation or ordinance which are consistent with the Rules of 

Professional Conduct. 

 

(b) Any disclosure of information relating to representation of a client made by the  

Lawyer-lobbyist in order to comply with such statute, resolution, regulation or  

ordinance is a disclosure explicitly authorized to carry out the representation and does  

not violate Rule 1.6. 

                                          

Comment:                                         

[1] A “local government unit” includes county and municipal or local authorities in the 

Commonwealth. 

 

 Moreover, Rule 1.5(c) of the Rules of Professional Conduct provides:  "A fee may be  

contingent on the outcome of the matter for which the service is rendered, except in a matter 

in which a contingent fee is prohibited by paragraph (d) or other law."  In this case, the "other 

law" would be Code Section 20-1205(7). 

 

 The result of all of the above discussion is that an attorney is not exempt from the  

prohibitions in Section 20-1205 merely because he or she happens to be a member of the bar 

and is representing a client in contacting the City in an attempt to influence a decision as to  

whether to issue an RFP. 

 

 You cite Shaulis v. Penna. State Ethics Commn, 833 A.2d 1241 (Pa. 2003), in support  

of your position that attorneys are exempted from application of Code Section 20-1205(7).  

However, Shaulis involved an entirely different statute, a state law governing post- 

employment restrictions on former government employees representing others before their 

former government bodies.  There was no Rule of Professional Conduct that applied.  In 

contrast, as noted above, Pennsylvania Rule 1.19 as amended May 17, 2012, explicitly  

requires lawyers to abide by lobbying laws, including those adopted by municipal  

governments. 
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 Also, you cite Gmerek v. Penna. State Ethics Commn, 751 A.2d 123 (Pa. Commw.  

2000), aff’d 569 Pa. 579, 807 A.2d 812 (Pa. 2002) in support of your position that attorneys  

are exempted from application of Code Section 20-1205(7).  However, the Supreme Court has  

noted that pursuant to its constitutional authority, this Court adopted the Rules of Professional 

Conduct and the Rules of Disciplinary Enforcement, which govern the conduct and discipline  

of attorneys.  Beyers v. Richmond, 937 A.2d 1082, 1091 (Pa. 2007)(citing Commonwealth v. 

Stern, 549 Pa. 505, 701 A.2d 568, 571 (Pa. 1997)).  Thus, the promulgation of Rule 1.19 in 

2003, along with the above-referenced amendment in 2012, removes any constitutional 

 infirmity.  Moreover, the statute is presumed constitutional.  Salters v. Pa. State Police Mun. 

Police Officers' Educ. & Training Comm'n, 912 A.2d 347, 354 (Pa. Comm. Ct. 2006).  In any  

case, the statute challenged in Gmerek was a state statute, not the Philadelphia Lobbying  

Code.
1
 

 

 Accordingly, Code Section 20-1205(7) applies to you.   

 

Conclusion 

 

 Based upon all the facts presented in this matter, this Board concludes that for you to 

agree with a client to receive a contingent fee for you to contact a City officer or employee  

other than those officials normally responsible for receiving inquiries about issuing an RFP 

would be prohibited under Code Section 20-1205(7).  Entering into such an agreement would 

constitute a violation by both you (under subsection 20-1205(7)(b)) and your client (under 

subsection 20-1205(7)(a)).  There is no applicable exception arising out of the fact that you 

are a member of the bar.  The Lobbying Chapter recognizes the primacy of the Rules of 

Professional Conduct, in Code Section 20-1201(20).  However, Rule 1.19 makes it clear that 

those rules do not provide, for attorneys, a blanket exemption from a municipal lobbying  

statute.  Moreover, Rule 1.5(c) in particular requires attorneys to comply with statutes 

restricting contingent fees. 

 

 In keeping with the concept that an advisory opinion of this Board is necessarily  

limited to the facts presented, this Opinion has been predicated on the facts that were provided  

to the Board of Ethics.  We do not conduct an independent inquiry into the facts.  Further, we  

can only issue advice as to future conduct.  Although previous opinions of this office that 

interpret statutes are guidance as to how this office will likely interpret the same provision in 

 

                                                      

 

 

 
1
 It is notable that the State Lobbying Disclosure Act that was struck down in Gmerek has been replaced 

by a new Lobbying Disclosure Law, Act 134 of 2006, codified at 65 Pa.C.S.A. § 13A01 et seq.  The Act 

includes a prohibition on contingent fees that is similar to Code Section 20-1205(7).  See 65 Pa. C.S.A. § 

13A07(e). 
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the future, previous opinions do not govern the application of the law to different facts. 

Ethics and lobbying opinions are particularly fact-specific, and any official or employee  

wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible scope of the laws  

under our jurisdiction is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as to his or 

her specific situation, prior to acting.  In that regard, to the extent that this opinion states 

general principles, and there are particular fact situations that you may be concerned about,  

you are encouraged to contact the Board for specific advice on the application of the ethics 

laws to those particular facts. For information on requesting reconsideration of an Advisory 

Opinion, see Regulation No. 4 at Subpart H. 

 

 Since you have not requested nonpublic advice from the Board of Ethics, we will 

make this letter public, as required by Code Section 20-606(1)(d)(iii) and Board Regulation  

No. 4. 

 

 

     BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

 

       Michael H. Reed, Esq., Chair 

       Judge Phyllis W. Beck (Ret.), Vice-Chair 

       Sanjuanita González, Esq., Member 

       Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

 

[There is a vacancy on the Board, due to the resignation of William H. Brown III, Esq.] 

 


